Батат - корисний продукт, який варто включити у власний раціон Їжа

41
четвер, 12 грудня 2024, 12:51
Читать на русском
Зміст
  1. Що собою являє батат?
    1. Відмінності батату від звичайної картоплі
  2. Чим корисний батат?
    1. Глікемічний індекс, калорійність батату
  3. Які страви готують із батату?
  4. Опитування: Які страви ви готуєте з батату?

Небагато людей куштували батат. Але ж він схожий на звичайну картоплю, що має солодкий присмак. Цей коренеплід не тільки смачний, але також має велику кількість корисних якостей.

Що собою являє батат?

Це коренеплід, що входить до сімейства в'юнкових. Вперше цей овоч був вирощений в Америці, і там батат вже багато тисяч років входить в раціон, як основний інгредієнт.

Коренеплід має довгасту форму, у нього щільна шкірка. Батат буває різних відтінків, все залежить від сорту. Що стосується м'якоті, то вона також буває різних кольорів. Однак найчастіше на ринку представлені екземпляри білого, жовтого і помаранчевого кольорів.

батат

Плід справді унікальний, оскільки він солодкуватий, і його смак посилюється в результаті приготування. Завдяки багатому складу і великій кількості поживних компонентів, коренеплід часто використовують у здоровому харчуванні, для приготування різних дієтичних страв.

Відмінності батату від звичайної картоплі

Хоч багато людей називають цей коренеплід солодкою картоплею, у житті він значно відрізняється від картоплі, оскільки має трохи інший склад, смак, зовнішній вигляд.

  1. Речовини, які входять до складу. У бататі міститься більше вітаміну А. Також є клітковина й антиоксиданти у великій кількості. Звичайна картопля має в складі багато крохмалю, але мінімум цукру, тому вона не солодка.
    Смак. М'якоть коренеплоду м'якша, має більше вологи. Тому її можна застосовувати не тільки для пюре, але також і для різних солодких страв.
  2. Крім того, м'якоть коренеплоду буває різних кольорів. А от картопля, як правило, біла або кремова.

Чим корисний батат?

Звісно ж, батат є не лише смачним продуктом. Він дуже поживний, у коренеплоді містяться різноманітні корисні речовини, що позитивно впливають на здоров'я людини.

  1. Вітаміни, мінерали. У коренеплоді містяться різноманітні вітаміни, які покращують стан епідермісу та зір, а також засвоєння заліза з їжі, зміцнюють імунітет і підтримують нормальну роботу ЦНС, серця та судин.
  2. Антиоксиданти. Ці речовини підтримують клітини в здоровому стані, покращують зір, знижують ризик розвитку запальних процесів.
  3. Підтримка роботи травної системи. Завдяки вживанню страв із цим продуктом, нормалізуються випорожнення, запобігають закрепам, підтримують у нормі баланс мікрофлори в кишечнику, швидше засвоюються корисні речовини з їжі.
  4. Контроль маси тіла. Продукт низькокалорійний. Завдяки високому відсотку корисних речовин, вітамінів цей коренеплід покращує здоров'я людини та обмінні процеси. А це дуже важливо для людей, які стежать за власною вагою.

користь батату

Глікемічний індекс, калорійність батату

Цей корисний коренеплід не дуже калорійний, тому входить до переліку здорових продуктів. У 100 г міститься приблизно 90 ккал, тому його часто обирають люди, які худнуть. У бататі також багато складних вуглеводів, вони мають властивість повільно засвоюватися організмом і дають людині ситість на тривалий час.

Рівень глікемічного індексу досить низький. Це означає те, що під час вживання страв із батату не підвищується цукор у крові. Знижений рівень ГІ дає змогу застосовувати цей коренеплід у здоровому харчуванні, оскільки він підтримує енергетичний запас організму протягом усього дня.

Які страви готують із батату?

Безумовно, батат можна назвати універсальним продуктом, оскільки з нього можна приготувати найрізноманітніші страви.

  1. Запіканка, пюре. Батат запікається з різними приправами, а також підходить для приготування смачного і низькокалорійного пюре.
  2. Палички. Коренеплід нарізають на скибочки, запікають, поки не утвориться хрустка коричнева скоринка.
  3. Суп. Дуже смачні виходять супи з батату. Також багато хто відварює коренеплід, додає в салати для надання страві цікавої структури, солодкого присмаку.
  4. Гарнір. Хочете урізноманітнити власний раціон? Тоді обов'язково додайте в нього батат як гарнір. Він чудово гармонує з іншими продуктами, наприклад, м'ясом, бобовими, різними овочами тощо.

страви з батату

Зараз батат є справжньою знахідкою для людей, які стежать за власним здоров'ям. Він багатий ватмінами, мінералами та іншими корисними речовинами. Завдяки приготуванню страв із цього коренеплоду, можна контролювати свою вагу і нормалізувати травлення.

Але, незважаючи на велику кількість переваг, батат необхідно вживати з обережністю при цукровому діабеті. Потрібно стежити за пропорціями, вибирати правильно способи приготування.

Які страви ви готуєте з батату?
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Коментарі 0
  • Немає відгуків
Залишити коментар
avatar

Коментар публікується після перевірки модератором.